Kies je accessoires

Met een camera en een lens ben je al een heel eind. Een geheugenkaartje erbij en je bent klaar om te gaan fotograferen. Toch zijn er een hoop accessoires die het fotograferen nog leuker en makkelijker kunnen maken. Denk aan een statief om je camera stabiel te houden bij lange sluitertijden, een goede fototas om je spullen in mee te nemen en nog veel meer. Op deze pagina komen de accessoires aan bod die ik het meeste gebruik.

NB: Dit artikel bevat gesponsorde links

Geheugenkaartje

Geheugenkaartjes zijn er in vele soorten en maten. Toen ik de overstap maakte naar digitaal fotograferen, konden er nog maar erg weinig foto’s op een geheugenkaartje. Ik herinner me bijvoorbeeld nog een Sony Memory Stick Duo van 32Mb. Later stapte ik over met mijn Canon camera op een IBM Microdrive van 1GB. Een extreem duur geheugenkaartje, en het was ook eigenlijk geen kaartje, maar een mini harde schijf met bewegende delen en dus erg kwetsbaar.

Geheugenkaartjes hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zo gebruik ik voor mijn drone nu een Sandisk Ultra MicroSD van 128GB.

De Sandisk Ultra MicroSD is onvoorstelbaar veel kleiner en lichter dan de Microdrive. Toch kan er 128x zoveel data op. Rechts de Sandisk Extreme Pro 32GB. Het geheugenkaartje dat ik het meest gebruik.

De belangrijkste eigenschap van een geheugenkaartje is de soort. Op dit moment is de SD-kaart veruit het populairste voor fototoestellen. Kleinere en lichtere apparaten, zoals drones en mobieltjes, gebruiken vaak MicroSD. Professionele camera’s gebruiken Compact Flash (CF) kaartjes, deze hebben hetzelfde formaat als bovenstaande Microdrive, maar bevatten geen bewegende delen meer. Welk kaartje jouw camera gebruikt, staat in de handleiding.

Vervolgens kies je de opslagcapaciteit van het kaartje (de grootte). Dit wordt weergegeven in MB (megabyte), GB (gigabyte) en TB (terabyte). MB’s zal je niet vaak meer zien, terwijl TB’s nog erg duur zijn. Een terrabyte is 1024x groter dan een gigabyte die op zijn beurt weer 1024x groter is dan een megabyte.

In onderstaande tabel staat hoeveel foto’s je op kan slaan op kaartjes met verschillende capaciteit. 8MP en 24MP zijn foto’s met verschillend aantal megapixels. Heel grof gezegd heeft een amateurcamera 8MP en een wat betere camera 24MP. Het gaat dan om JPEG foto’s. Veel camera’s hebben ook de mogelijkheid om onbewerkte (RAW) bestanden op te slaan, deze zijn nuttig als de foto’s nog nabewerkt moeten worden. Je ziet in de tabel dat ik met een kaartje van 32GB, opslaan als RAW+jpeg, meer dan 1.000 foto’s kan maken. Dat is voor mij ruim voldoende. De laatste kolom geeft aan hoeveel minuten video je op kan slaan op deze kaartjes. Dan is een groter kaartje al gauw nuttig. Op het moment van schrijven, kost een kaartje van 4GB ongeveer 10 euro, een kaartje van 512GB bijna 200 euro!

Capaciteit8MP foto’s24MP foto’sRAW + jpeg4K @ 30fps
4GB1.5005001338min
8GB3.0001.00026616min
16GB6.0002.00052433min
32GB12.0004.0001.04866min
128GB48.00016.0004.192264min
512GB192.00064.0008.3841056min
1TB384.000128.00016.7682112min
Hoeveel foto’s passen er op een geheugenkaartje?

Een laatste eigenschap van geheugenkaartjes is de schrijfsnelheid. Dit is de maximale snelheid in MB per seconde waarmee de foto’s op het geheugenkaartje opgeslagen kunnen worden. Dit is vooral belangrijk als je veel foto’s achter elkaar maakt. En dan bedoel ik dat je de sluiterknop ingedrukt houdt en echt tientallen foto’s in een minuut maakt. Je wilt dan niet moeten wachten tot de camera klaar is met het opslaan van de foto’s tot je weer een foto kan maken. Ook bij video is de schrijfsnelheid belangrijk. In alle andere gevallen zijn de huidige kaartjes van de bekende merken als Lexar en Sandisk met een schrijfsnelheid van ongeveer 90-100MB/s altijd snel genoeg.

Tot slot wil ik je sterk aanraden om altijd… altijd… een tweede geheugenkaartje mee te nemen, ook al lijkt de capaciteit van het kaartje ruim voldoende. Situaties die ik meegemaakt heb:
– “Ai, het kaartje was toch niet leeg. Ik kan nog 10 foto’s maken.”
– “Wat een prachtige gladde slang, ik maak ook even een filmpje. Oh, kaartje vol.”
– Een kapot geheugenkaartje waardoor ik de foto’s niet op kon slaan.

Koop geheugenkaarten op Bol.com

Accu’s

Bij je camera wordt bijna altijd een accu meegeleverd anders doet hij het niet. Heel soms gebruikt de camera ‘gewone’ batterijen, zoals AA-batterijen. Ik raad je in ieder geval sterk aan om altijd een reserve accu of batterijen mee te nemen. Mijn Sony RX10IV is bijvoorbeeld een echte energievreter. Bij deze camera heb ik twee extra accu’s om een dag te kunnen fotograferen.

Accu’s voor de Sony RX10IV

Let op bij het kopen van een reserve-accu dat het typenummer exact overeen komt. Vaak kan je flink geld besparen door accu’s te kopen van een ander merk dan de originele fabrikant. Jupio en Hahnel zijn bijvoorbeeld goedkopere alternatieven. Maar zorg er dus voor dat in de omschrijving staat: Geschikte vervangende accu voor Sony NP-FW50 (als voorbeeld).

Tip: doe je accu na het opladen in een plastic zakje. En doe een lege accu los in een vakje van je fototas. Zo weet je altijd wat je volle accu’s zijn.

Koop camera accu’s op Bol.com

Binnenkort ook meer informatie over onderstaande onderwerpen!

Statieven

Fototassen en draagbanden

ND-filters

UV-filters

Schoonmaakset

Nu aan het kijken:

Thomas Heaton

Nu aan het lezen:

Macrofotografie

De kunst van close-ups

Edwin Giesbers