Verstop je in een schuilhut

Schuilhutten zijn ideaal om wilde dieren ongestoord te observeren. De dieren associëren de vorm en kleur van een schuilhut niet met gevaar en zullen waarschijnlijk doorgaan met hun natuurlijke gedrag.

Schuilhutten zijn er in twee soorten: permanent en verplaatsbaar. Bij de permanente schuilhutten maken we onderscheid tussen openbare en private hutten.

Permanente, openbare hutten

Deze hutten zijn vaak bekend als kijkhut, vogelkijkhut of observatiehut. Sommige hutten zijn van zichzelf al een plaatje, zoals ‘vogelobservatorium Tij’ aan het Haringvliet.

Vogelobservatorium Tij is een sterk staaltje architectuur.

Veel van deze kijkhutten zijn een prima plek om mooie foto’s te maken. Het nadeel van openbare kijkhutten is dat iedereen binnen kan komen lopen: dus ook luidruchtige mensen, groepen en kinderen. Dat kan vervelend zijn, maar het hoort er gewoon bij. Probeer er het beste van te maken door bijvoorbeeld te vertellen waar je doet en wat je ziet of al gezien hebt.

Afgelopen zomer stond ik in vogelkijkhut de Kluut, op de Hellegatsplaten. Er kwam een gezin binnen dat naar de zeearend kwam kijken. Vogelaars en natuurfotografen weten dat het zo meestal niet werkt. Dat een vogel ergens voorkomt, wil niet zeggen dat je hem ziet. Toen ik vijf minuten later het onmiskenbare silhouet in de verte zag verschijnen, heb ik hem aangewezen en een stapje teruggedaan. Het enthousiasme van het hele gezin was het zeker waard dat ik de zeearend zelf wat minder goed heb gezien. Voor mij komt er zeker een volgende keer, voor dit gezin was het waarschijnlijk een unieke ervaring.

De website Vogelkijkhut.nl houdt een lange lijst (600+) bij met alle openbare (vogel-)kijkhutten in Nederland.

Permanente, private hutten

In een private hut ben je verzekerd van rust. Je huurt de hut van de eigenaar. De hut is meestal op een geheime locatie. Vaak is ook de omgeving van de hut niet toegankelijk voor publiek.

In dit type fotohutten is het mogelijk om tot enkele meters van je onderwerp te komen. Als je je afvraagt hoe het toch kan dat andere (professionele) fotografen toch altijd zo dicht bij hun onderwerp kunnen komen, dan komt dat meestal door dit soort fotohutten. Je zit zo goed verborgen, vaak achter spiegelend glas, dat de dieren je niet in de gaten hebben.

Appelvink. Foto gemaakt in een private fotohut van Edo van Uchelen in het Drents-Fries Wold. Foto: Jurjen Bersee.

Goede private fotohutten zijn te huren bij onder andere:

Verplaatsbare schuilhutten

Mijn eerste verplaatsbare schuilhut was niet zo’n succes. Bijna 40 jaar geleden knipte ik een plastic raampje uit de speelgoedtent van mijn kleine zusje en zette deze op tussen de weilanden. Samen met een goede vriend heb ik het even geprobeerd, maar de geel met rode tent met twee basisscholieren erin trok niet echt vogels aan…

Bekende merken van schuiltenten zijn Buteo en Stealth Gear. Beide verkrijgbaar bij Kamera-Express. Buteo is een Nederlands merk van Schuiltent.nl.

De Buteo Mark II van Schuiltent.nl

Zorg dat je bij het plaatsen van een schuiltent toestemming hebt van de terreineigenaar! In de meeste natuurgebieden geldt vrije wandeling op wegen en paden. Het opzetten van een schuiltent is dus meestal NIET zomaar toegestaan.

Nu aan het kijken:

Thomas Heaton

Nu aan het lezen:

Macrofotografie

De kunst van close-ups

Edwin Giesbers