Soorten herkennen met een app

Determinatie app

Als natuurfotograaf wil je natuurlijk weten wát je fotografeert. En je kan niet alle alle planten- en dierensoorten uit je hoofd kennen. In de gevallen dat je twijfelt, of als je een voor jou onbekende soort tegenkomt, kan een app uitkomst bieden. Na jaren ontwikkelen, werken deze inmiddels verbazend goed. Ik bespreek er hier twee.

De resultaten van de app controleren met een vogelgids en een determinatiegids

Vaak heb je als natuurfotograaf ook wel een bovengemiddelde soortenkennis. Je bent tenslotte ook natuurliefhebber. Zelf ben ik van jongsafaan betrokken bij vogeltellingen. De Nederlandse vogels leerde ik van andere vogelaars en natuurlijk determinatiegidsen. Ook de Nederlandse dagvlinders ken ik wel aardig. Tijdens mijn studie Landschapsarchitectuur heb ik veel planten en bomen leren kennen. Later ben ik gaan werken op Nationaal Park Veluwezoom. Door het werk hier ben ik ook goed bekend geraakt met de grote zoogdieren (zoals edelherten, damherten, wilde zwijnen, vos, das, boommarter en de wolf) ook de slangen en reptielen kan ik meestal wel op naam brengen.

ObsIdentify

Toch gebruik ik vaak de app ObsIdentify. Als ik twijfel over een soort die ik in het veld zie, maak ik een foto en upload ik deze in de app. De kwaliteit van deze app blijft me verbazen. Als voorbeeld een foto van een vrouwtje paapje (Saxicola rubetra) gemaakt op de Veluwezoom. Deze soort is moeilijk te onderscheiden van de roodborsttapuit (Saxicola rubicola). De app heeft er geen moeite mee:

Foto van de achterkant van mijn camera in de app
Identificatie door de app: paapje

Overigens is de app in het Engels. Om de Nederlandse soortnaam te krijgen, gebruik ik Google: “wetenschappelijke naam + wiki + nl”.

Van wetenschappelijke naam naar Nederlands met Google

De app is niet alleen geschikt voor vogels, maar voor alle dieren en planten. Zie hieronder enkele voorbeelden van afgelopen maand:

Natuurlijk is de app niet onfeilbaar. Een sleutelhanger van een koolmees wordt nog goed op naam gebracht. Hoewel de app zelf twijfelt: 17% zeker. Maar met het nachtbeeld van een vos gaat het wel goed mis. Deze wordt aangezien voor een boomkruiper.

Maar dit is logisch. De app heeft een goede foto nodig om een accurate determinatie te kunnen doen. Het kan sowieso nooit kwaad om het resultaat te verifiëren.

Als je foto locatiegegens bevat, kan je voor jezelf ook een leuke lijst van geïdentificeerde soorten aanleggen. Ik ben zeer te spreken over deze app, en ik begrijp de vrij lage beoordeling in de app store niet zo goed. Ik ben benieuwd naar jouw mening!

De app is gratis. Download Obsidentify:

PictureThis

PictureThis is een app die bloemen en planten op naam kan brengen. De app bevat ook extra functies zoals het herkennen van ziektes en het vragen om hulp aan een expert.

Ik gebruik deze app vaak voor planten, ook al is ObsIdentify hier ook voor geschikt. Maar een prettige functionaliteit van PictureThis vind ik dat je foto’s te zien krijgt van alle potentiële matches. Hierdoor kan je zelf de determinatie controleren.

Een foto maken of uploaden in de app
Het resultaat met veel foto’s

De knop ‘Add to My Garden’ geeft al wel aan dat deze app zich richt op tuinieren. Maar hij is ook prima bruikbaar voor wilde planten. De app is informatiever. Er wordt bij planten bijvoorbeeld vermeld welke vragen veel gesteld worden over de soort: is deze plant een invasieve soort? Is deze plant giftig?

Deze app kost € 19,99 per jaar. Download de app:

Dit bericht bespreekt slechts twee apps die kunnen helpen bij het determineren van soorten. Gebruik jij andere? Heb je goede of slechte ervaringen met bovenstaande apps? Ik hoor het graag. Laat hieronder een bericht achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *