Maak een fotoreis

Ik ben van mening ben dat je in Nederland nooit uitgekeken raakt, ook al wordt je 100 jaar. Toch lokken verre oorden natuurlijk ook, en zeker ook voor de natuurfotograaf.

Zonder begeleiding

Een reis maken zonder begeleiding kan fantastisch zijn, je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt en in je eigen tempo. Je plant je eigen ideale reis en je kan dingen aan het toeval overlaten. Bevalt het ergens? Dan blijf je langer. Zit het weer tegen? Dan kan je direct doorreizen. Het voelt meer als een avontuur, omdat er niemand meereist die alles al voor de zoveelste keer ziet.

Dat is tegelijk ook het grootste nadeel. Er helemaal alleen voor staan in een land dat je niet kent en waar je de taal niet spreekt, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Ik heb zelf in 2019 een reis gemaakt door de Chinese provincie Yunnan. Ik was zo onbekend met de taal en de cultuur dat het van tijd-tot-tijd een zware opgave was (maar ook een geweldig avontuur!).

Op het adres van mijn hotel in Kunming zat alleen een gesloten winkel. Het personeel van de winkel ernaast had nog nooit van het hotel gehoord.
Foto: Jurjen Bersee.

Dieren

Zonder begeleiding is het moeilijk om dieren te fotograferen in een onbekende omgeving. Je moet weten waar de dieren zitten en wanneer je ze het beste kan bekijken. Als ik zonder iemand met lokale kennis in het buitenland op pad ga, dan ga ik voor landschapsfotografie en cultuur. Dieren en vogels die ik tegenkom, beschouw ik als een bonus.

Natuurlijk zijn er zekerheidjes. Als je bijvoorbeeld naar ‘vogeleiland’ Runde in Noorwegen gaat, moet het wel raar lopen als je géén jan-van-genten of grote jagers ziet. Maar ook dan kan het nuttig zijn om vantevoren wat research te doen. Dan loop je de papegaaiduikers misschien niet mis, zoals ik.

Met begeleiding

Heel anders is het om te reizen onder begeleiding van een gids. Je kan volop genieten van je reis, zonder je zorgen te hoeven maken om accomodatie, eten en planning. De gids kent ook de mooiste plekjes en weet wat het beste tijdstip is om deze te bezoeken.

De Bromo-vulkaan bezoek je het beste bij zonsopkomst. Een gids kan je dat vertellen en regelt vervoer. Met Djoser, 2015. Foto: Jurjen Bersee.

Er zijn veel aanbieders van begeleide reizen, ook met nadruk op natuur of zelfs speciaal gericht op natuurfotografen. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

En zoals gezegd raak je in Nederland ook niet snel uitgekeken. Nederland kent fantastische plekjes. Uitgeverij Pixfactory heeft een mooie serie boeken met de mooiste fotolocaties. Hieronder staat de link naar deel 1, de overige delen vindt je eveneens op Bol.com.

Nu aan het kijken:

Thomas Heaton

Nu aan het lezen:

Macrofotografie

De kunst van close-ups

Edwin Giesbers